Hobby Redaktionen  

Trænger elcyklen til nyt batteri? Læs guiden her

Hvis du ejer en elcykel, så er du sikkert udmærket klar over hvor vigtigt et elcykel batteri er. Din elcykels batteri udgør nemlig selve livlinjen på cyklen, og uden et velfungerende batteri, så er der heller ikke en velfungerende e bike. Men hvordan ved man så hvornår ens elcykel trænger til nyt batteri? Få svaret i denne artikel.

1. Hvor lang levetid har et batteri

Det er som udgangspunkt vanskeligt at sige præcist hvor lang en levetid et standard batteri til en elcykel har. Et elcykel batteris levetid vil nemlig afhænge af adskillige faktorer, såsom f.eks.:

  • Hvor ofte du bruger cyklen.
  • Hvor mange kilometer du cykler.
  • Hvor godt du vedligeholder batteriet.
  • Hvilken kvalitet batteriet har.
  • Batteriets størrelse.

Dog kan man som generel tommelfingerregel sige, at et almindeligt elcykel batteri vil holde til et sted mellem 500 – 1300 opladninger før det skal udskiftes. Dette svarer således til en levetid på minimum to år.

2. Batteritypen bestemmer batteriets levetid

Et elcykel batteris levetid bestemmes i høj grad af batteritypen, der kan inddeles i tre overordnede hovedkategorier:

  • lithiumbatterier: i dag den mest udbredte type elcykel batteri, der typisk vil kunne håndtere op til 1300 opladninger inden det skal udskiftes.
  • Nikkelbatterier: med denne type elcykel batteri vil du typisk kunne forvente ca. 500 opladningscyklusser.
  • Blybatterier: denne type batteri er efterhånden lidt af en sjældenhed, og kan hovedsageligt findes på den første generation af elcykler. Forvent omtrent 300 opladninger med dette batteri.

3. Hvad sker der så, hvis batteriet når dets maksimale antal opladninger?

Hvis du oplader dit elcykel batteri flere gange end producenten har anvist, så vil du hurtigt bemærke en gradvist ringere præstation fra batteriet. Dette vil med andre ord sige, at dit elcykel batteri nu hurtigere og hurtigere vil begynde at løbe tør for strøm. Du vil med andre ord mere eller mindre altid kunne mærke, når der ganske enkelt ikke er mere saft og kraft i dit batteri.

4. Dit elcykel batteri slides selv når det ikke bruges

Den sørgelige nyhed er, at selv hvis du ikke bruger dit batteri, så vil det alligevel begynde at blive slidt op. Et elcykel batteri har nemlig bedst af at blive brugt regelmæssigt for at kunne forblive i god stand. Hvis batteriet til gengæld får lov til at selvaflade og forbliver afladet i længere perioder, så vil du i værste fald faktisk ende med at beskadige batteriet.

5. Hvordan oplader man bedst et elcykel batteri?

Du skal som hovedregel altid kun benytte den opladeren og adapter, der i sin tid fulgte med dit elcykel batteri. En forkert oplader/adapter vil nemlig i visse tilfælde få dit batteri til at overophed, og således forårsage varige skader på batteriet. Du skal desuden heller aldrig oplade dit batteri før det er afkølet, og i øvrigt vente et stykke tid efter endt opladning før du bruger det. Sidst men ikke mindst, så skal du også sørge for aldrig at lade batteriet løbe helt tør for strøm – men i stedet altid forsøge at have det fuldt opladet.

Find dit nye batteri til elcykel her.