Hus / Have Redaktionen  

Køb af maling? 3 ting du skal vide, når du køber maling

Vidste du, at en spand maling ikke bare er en spand maling? Der findes nemlig adskillige typer maling med hver deres anvendelsesområde. Det er derfor vigtigt, at du holder tungen lige i munden og vælger den korrekte maling til netop dit formål. For at kunne gøre dette bør du derfor vide de følgende ting inden du køber din maling.

1. Hvilket rum du skal male

Det første du skal gøre er at tage et grundigt kig på det rum der skal males. Hvilket slags rum er der tale om, og hvad skal overfladen kunne klare? Er der f.eks. tale om en overflade, der udsættes for meget slid – såsom væggene i et køkken eller et badeværelse? Eller er der snarere tale om overflader med mindre risiko for fugtskader, mados eller snavsede fingre – såsom f.eks. en dagligstue eller et hjemmekontor? Hvis der er tale om førstnævnte, så bør du her vælge en maling, der kan tåle at blive tørret af – og her vil en god alkydmaling klart være at foretrække. Hvis der derimod er tale om sidstnævnte type vægge, så vil du til gengæld typisk kunne nøjes med en vandbaseret akrylmaling. Tag derfor dine overflader op til en grundig overvejelse. For ved at gøre dette vil du nu langt nemmere kunne pejle dig ind på, hvilken type maling der passer bedst til netop dit formål.

2. Kvalitet betaler sig altid

Når du så er klar over hvilket rum der skal males, så skal det nu handle om selve malingens kvalitet. Og her kan du som tommelfingerregel altid gå ud fra, at du vil være bedre tjent med en maling i ordentlig kvalitet. En kvalitetsmaling vil nemlig stort set altid have en bedre dækevne end en maling i ringere kvalitet. En maling i god kvalitet vil desuden typisk også holde i langt længere tid, så du derfor slipper for at skulle male dine vægge igen efter alt for kort tid. Og netop af denne grund vil en kvalitetsmaling – på trods af den typisk lidt dyrere pris – faktisk kunne spare dig penge i det lange løb. At gå efter kvalitet betaler sig derfor, og bør derfor ikke gås på kompromis med – bare for at spare nogle få kroner her og nu.

3. Maling kommer med forskellig glans

Afslutningsvist bør du desuden også vide, at maling kommer med forskellig glans. Og netop glansen spiller en væsentlig rolle, når det kommer til selve malingens ”look”. Og her vil du som udgangspunkt kunne vælge mellem:

  • Mat: en maling med lav glans vil have en smule tekstur og et mat udseende. Af denne grund er maling med en mat overflade et populært valg til loftmaling samt de fleste rum i en standardbolig – selvfølgelig med undtagelse af førnævnte køkken eller badeværelse.
  • Blank: en maling med et højt glansniveau vil som navnet antyder give dig en blank og glat overflade med høj reflektionsevne, der typisk anvendes i badeværelser eller andre rum med behov for regelmæssig rengøring.

Er din nysgerrighed pirret? Hvorfor ikke finde ud af endnu mere om maling?