Hvordan kan du omdanne din personlige virksomhed til et selskab på en skattemæssigt fordelagtig måde?
Du har måske overvejet at tage springet fra at være selvstændig erhvervsdrivende til at drive din virksomhed som et aktieselskab eller et anpartsselskab. Men hvad skal du være opmærksom på, hvis du vil undgå at betale en stor skatteregning i forbindelse med overgangen? Og hvilke fordele og ulemper er der ved at vælge en skattefri eller en skattepligtig omdannelse? Det vil vi give dig nogle svar på i dette gæsteblogindlæg, som er skrevet af RéVision+, et revisions- og rådgivningsfirma med speciale i små og mellemstore virksomheder.
Hvad er en skattefri virksomhedsomdannelse?
En skattefri virksomhedsomdannelse er en måde at overføre din personlige virksomhed til et selskab uden at udløse beskatning af den stillede avance. Det vil sige, at du ikke skal betale skat af forskellen mellem de bogførte værdier og de faktiske markedsværdier af dine aktiver og passiver, som du indskyder i selskabet. Det gælder for eksempel goodwill, kundefordringer, maskiner, inventar, ejendomme og gæld.
Når du anvender loven om skattefri virksomhedsomdannelse, udskyder du i stedet beskatningen til et senere tidspunkt, hvor du enten sælger eller lukker selskabet, eller udlodder udbytte til dig selv. Det betyder, at du minimerer den likviditetsmæssige belastning, der følger med betaling af latente skatter, og at du får en større friværdi i selskabet, som du kan bruge til investeringer eller vækst.
Du kan også vælge at omdanne din virksomhed til et selskab på en skattepligtig måde, hvor du betaler skat af avancen løbende, men til gengæld får en højere anskaffelsessum for aktierne. Det kan være en fordel, hvis du forventer at sælge selskabet inden for en kortere årrække, eller hvis du vil udnytte aktieavancebeskatningslovens regler om skattefrihed ved salg af aktier i eget selskab.
Hvad skal du opfylde for at benytte en skattefri virksomhedsomdannelse?
Der er en række betingelser, som du skal opfylde, hvis du vil benytte loven om skattefri virksomhedsomdannelse. Betingelserne fremgår direkte af lovteksten og er som følger:
– Omdannelsen skal være gennemført senest 6 måneder efter foregående indkomstårs udløb. Det vil sige, at hvis du vil omdanne din virksomhed pr. 1. januar 2021, skal det ske senest 30. juni 2021.
– Første dag i regnskabsåret skal være dagen efter foregående indkomstårs udløb. Det vil sige, at hvis du vil omdanne din virksomhed pr. 1. januar 2021, skal dit første regnskabsår løbe fra 1. januar 2021 til 31. december 2021.
– Første regnskabsår skal være 12 måneder, dog med mulighed for at ændre herpå efter ansøgning. Hvis du har flere virksomheder, kan du vælge at omdanne en eller flere af dem.
– Omdannelsen skal omfatte samtlige virksomhedens aktiver og passiver, herunder også blandet benyttede aktiver (dog valgfrihed vedrørende en udelukkende erhvervsmæssigt benyttet ejendom eller en blandet benyttet ejendom).
– Aktiernes skattemæssige anskaffelsessum må ikke være negativ før modregning af konto for opsparet overskud, med mindre samtlige virksomheder omdannes og virksomhedsordningen anvendes for indkomståret forud for omdannelsen.
– Indskudskontoen må ikke være negativ, det vil sige, at den skal indfries forud for omdannelsen, eller alternativt kan du udtræde af virksomhedsordningen for indkomståret forud for omdannelsen.
– Omdannelsen skal ske til et nystiftet selskab eller et skuffeselskab, hvor du får aktier som vederlag for indskud af virksomheden.
Hvad er fordelene og ulemperne ved en skattefri virksomhedsomdannelse?
En skattefri virksomhedsomdannelse har både fordele og ulemper, som du bør overveje, inden du beslutter dig. Her er nogle af de vigtigste:
Fordelene:
– Du undgår at betale skat af avancen ved overdragelsen af din virksomhed til et selskab, og dermed sparer du likviditet og får en større egenkapital i selskabet.
– Du kan udnytte selskabsskattens lavere sats (22 %) i forhold til personskatten (op til 56,5 %), hvis du geninvesterer overskuddet i selskabet.
– Du kan adskille din private økonomi fra din erhvervsøkonomi, og dermed begrænse din personlige hæftelse for selskabets gæld og forpligtelser.
– Du kan lettere tiltrække investorer, medarbejdere eller samarbejdspartnere, som vil have en andel i selskabet.
– Du kan bedre planlægge et fremtidigt salg eller generationsskifte af selskabet, da du har mulighed for at benytte aktieavancebeskatningslovens regler om skattefrihed.
Ulemperne:
– Du skal overholde en række betingelser og frister for at benytte loven om skattefri virksomhedsomdannelse, og det kan være administrativt besværligt og kostbart.
– Du skal følge selskabslovens regler om blandt andet stiftelse, kapital, ledelse, revision og årsrapport, og det kan være mere komplekst og tidskrævende end at drive en personlig virksomhed.
– Du skal betale skat af den løn eller det udbytte, som du modtager fra selskabet, og dermed bliver du dobbeltbeskattet af din indkomst.
– Du skal betale skat af den latente avance, når du sælger eller lukker selskabet, eller udlodder udbytte til dig selv, medmindre du opfylder betingelserne for skattefrihed efter aktieavancebeskatningsloven.
– Du kan miste visse skattefradrag eller -godtgørelser, som du havde som selvstændig erhvervsdrivende, for eksempel personfradrag, arbejdsmarkedsbidragsloft, selvstændigefradrag, rentegodtgørelse og tabsgodtgørelse.
Hvordan kan RéVision+ hjælpe dig med en skattefri virksomhedsomdannelse?
Hvis du overvejer at omdanne din personlige virksomhed til et selskab, er det en god idé at kontakte RéVision+, som kan hjælpe dig med at vurdere, om det er den rigtige løsning for dig og din virksomhed. Vi har mange års erfaring med at rådgive små og mellemstore virksomheder om skattefri virksomhedsomdannelser, og vi kan bistå dig med hele processen fra start til slut.
Vi kan blandt andet hjælpe dig med at:
– Beregne de skattemæssige konsekvenser af en skattefri eller en skattepligtig omdannelse, og sammenligne dem med hinanden.
– Vælge den mest optimale selskabsform, kapitalstruktur og ejerandel for dit nye selskab.
– Opfylde de formelle krav og frister for en skattefri virksomhedsomdannelse, herunder udarbejde stiftelsesdokumenter, åbningsbalance, anmeldelser, skemaer og selvangivelser.
– Rådgive dig om de fremtidige skatte- og regnskabsmæssige forhold i dit nye selskab, herunder valg af beskatningsmetode, afskrivninger, hensættelser, løn, udbytte, salg og generationsskifte.
Du er velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om, hvordan vi kan hjælpe dig med at omdanne din personlige virksomhed til et selskab på en skattemæssigt fordelagtig måde. Du kan finde vores kontaktoplysninger på vores hjemmeside: www.revisionplus.dk