Hus / Have Redaktionen  

Hvad er stenmel? Få definition, formål mv. her

Står du og skal i gang med et større eller mindre projekt? Måske skal du til at anlægge ny terrasse, indkørsel eller måske endda en ny ridebane. Hvis dette er tilfældet, så burde du bestemt overveje at tage en portion stenmel i brug til at få jobbet klaret. Men hvad er stenmel så for en størrelse, og hvad bruges det til. Læs videre her og få svaret.

1. Stenmel – en kort definition

Stenmel er kort sagt knuste sten eller granit, der ved første øjekast måske virker en smule skrøbeligt. Dette kunne dog ikke være længere fra sandheden. Stenmel er nemlig usædvanligt hårdfør og robust, og egner sig derfor til en lang række forskellige projekter udenfor.

2. Hvad bruger man stenmel til?

Stenmel egner sig særligt godt som belægning mellem fliser, hvilket skyldes at det har en struktur der producerer meget friktion. Dette betyder at det bliver liggende der hvor det er – uanset om det regner, blæser, hagler eller sner. Der er med andre tale om et usædvanligt pålideligt materiale, der er klar til at håndtere det omskiftelige danske klima.

3. Hvor mange slags stenmel findes der?

Som udgangspunkt findes der 2 typer stenmel, hvor den ene er sammensat af knuste sten og den anden består af knust granit. For at kunne kende forskel på de to, så handler det om at holde øje med farven. Knuste sten har nemlig en brunlig farve, hvorimod knust granit enten kan være sort eller grå. Lad os derfor tage et nærmere kig på de to slags stenmel.

4. Stenmel af knuste sten

Denne type stenmel hentes i grusgrave og kaldes typisk for bakke-stenmel. Denne type stenmel har som nævnt ovenfor en brun farve og en grov og kantet struktur, der gør den særdeles velegnet som belægning mellem fliser

5. Stenmel af knust granit

Denne næste type stenmel er også den mest almindeligt anvendte type herhjemme, og kommer i enten en sort eller grå farve. På samme måde som stenmelet med knuste sten, så er der her tale om et produkt med særdeles høj friktion, der ligeledes er vegnet til alt fra parkeringspladser, ridebaner til havefliser. Stenmel er således et godt alternativ til f.eks. flisesand.

6. Stenmel til indkørsler

Stampet stenmel anvendes desuden også ofte til indkørsler. I denne forbindelse vil stenmelet blive anvendt som underlag til granitskærver – hvilket jo netop er et populært materiale til indkørsler herhjemme.

7. Hvor kan jeg købe stenmel

Stenmel kan nemmest købes via internettet i dag, og især hvis man ønsker at spare nogle penge. Heldigvis findes der en hel del glimrende forhandlere af stenmel, såsom f.eks. grusogaffald.dk, der netop ligger inde med begge typer stenmel – og til en rigtig billig pris med hurtig levering oven i handlen. Få dem f.eks. enten leveret med grab, aftippet, i container eller i en praktisk BigBag direkte ved kantstenen. Prøv bare at se hvor billigt, hurtigt og nemt det er at bestille stenmel samt alle de andre produkter du har brug for til dit næste projekt på grusogaffald.dk.